Губим още 300 млн. евро от Европа

Сумата вероятно ще бъде отрязана заради невъзможността ни да усвоим парите за биоземеделие

България ще изгуби още около 300 млн. евро от парите, които Брюксел дава за развитие на фермите и селата ни. Това прогнозираха пред "Стандарт" експерти, работещи по Програмата за развитие на селските райони. Сумата вероятно ще бъде отрязана заради невъзможността ни да усвоим парите за биоземеделие.

Това са приблизително 400 млн. евро, предвидени в така наречената Приоритетна ос 2 на ПРСР. Те трябва да бъдат раздадени за агроекологични плащания в периода 2007-2013 г. До момента обаче парите, които Държавен фонд "Земеделие" е успял да договори, са около 50 млн. евро. Според експертите на Разплащателната агенция до края на програмния период - 2013 г., вероятно ще успеем да усвоим още най-много толкова, защото кандидатите са много малко. Макар в последните години броят им да расте, в момента биофермерите са около 2500 при предвидени за подпомагане 40 000 екостопанства.

Големият проблем е, че милионите може да не бъдат отрязани от неатрактивната втора ос, а по равно от всички. Така вероятно ще изгубим пари и от мерки със свръхдоговаряне като тази за модернизиране на фермите например.

Земеделският министър Мирослав Найденов призна пред агенция Стандарт Нюз, че вероятно няма да успеем да усвоим всички пари по селската програма. На същото мнение е и шефът на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов. И двамата първи в аграрния сектор обаче отказаха да се ангажират с прогноза каква точно сума ще ни вземе Брюксел. Те заявиха, че се прави всичко възможно усвояването на средствата да бъде максимално голямо.

Коментари: 0