Гърците хукнаха към бензиностанциите у нас

За литър шофьорите в южната съседка плащат вече близо 2 евро

Поредното поскъпване на бензина в Гърция прогони клиентите на бензиностанциите в южната ни съседка. За литър гърците вече плащат близо 2 евро, което накара много от тях да предпочетат да пътуват до България, за да заредят колите си, съобщи бТВ.

За последните две години бензинът в Гърция е скочил почти двойно, оплаква се председателят на местната петролна асоциация. В момента литър от най-масовия бензин върви между 1,80 и 2 евро.

„Поскъпването се отразява зле на бизнеса. Това се отнася за всички бензиностанции в Гърция. Все повече гърци предпочитат да зареждат в България, която е само на час път оттук,” коментира Йоргос Кодзаос, управител на бензиностанция и председател на Асоциацията на бензиностанциите.

Докато бензинджиите в Серес стоят почти цял ден без работа, в България се извиват опашки от автомобили с гръцка регистрация. На практика при зареждане на един резервоар у нас, гърците могат да спестят до 30 евро.

„Няма надежда в скоро време да се стабилизира положението относно цената. Проблем е, че Гърция има данък едно евро за всеки литър бензин,” казва Йоргос Кодзаос.

Така след разпределяне на печалбата между производител, доставчик и държавата, за собственика на бензиностанцията остава само един процент, причина довела до фалита на 2 100 бензиностанции в последните две години.

Коментари: 0