Гърците сърдити на Лагард

Директорът на МВФ се извини за изказването си, че е по-загрижена за Африка, отколкото за тях

Острото изказване с адрес Гърция на управляващия директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард предизвика реакции, принуждавайки я да смекчи тона, съобщава електронното издание на в. "Катимерини".

В публикувано вчера интервю в британския в. "Гардиън" Лагард заяви, че гръцкият народ трябва да помогне сам на себе си и редовно да изплаща дълговете си, а гръцките родители трябва да поемат отговорност, ако децата им бъдат засегнати от мерките за намаляване на държавните разходи.

На въпрос за сложната икономическа ситуация в Гърция и проблемите на населението, Лагард каза, че е "много по-обезпокоена за съдбата на малките деца в селско училище в Нигер, които учат по два часа дневно заради отсъствието на елементарни условия и силно искат да получат образование". "Мисля за тях през цялото време, защото те повече от Гърция се нуждаят от помощ", подчерта Лагард.

Интервюто предизвика остри реакции в Гърция сред хората и политическите партии.

"Никой не трябва да унижава гръцкия народ по време на криза и аз призовавам г-жа Лагард, която обиди с отношението си гърците, да премисли казаното," заяви лидерът на социалистическата ПАСОК Евангелос Венизелос.

"Забележките на Лагард разкриват цинизма и истинската роля на МВФ, който е отговорен за унищожаването на цели общества," пише в изявление и радикалната левица СИРИЗА. "ПАСОК и Нова демокрация носят огромна отговорност за това, че подчиниха страната на програма на МВФ, която води към банкрут и бедност", се посочва още в декларацията.

Стотици гърци публикуваха в страницата на Лагард във Фейсбук коментари, в които критикуват или обиждат шефката на МВФ. Това принуди шефката на фонда да поясни снощи изказването си пред "Гардиън", изказвайки съчувствие за гърците и "предизвикателствата, пред които са изправени".

"Както съм казвала и много пъти преди, съчувствам много на гръцкия народ и предизвикателствата, пред които е изправен. Затова и МВФ подкрепя Гърция в усилията й да преодолее сегашната криза и да се върне на пътя на икономически растеж, работни места и стабилност", каза тя.

"Важна част от това усилие е всеки да поеме своя справедлив дял от тежестта, особено най-привилегированите и особено по отношение на плащането на данъци," посочи Лагард, добавяйки, че именно това е искала да подчертае в интервюто за "Гардиън".

Коментари: 0