Гърция е почти готова с мерките за съкращаване на разходите

Управляващата "тройна коалиция" в страната е готова с мерките за намаляване на бюджетните разходи през следващите две години

6978 ~ 1 мин. четене

Политическите лидери от "Тройната коалиция" в Гърция са се споразумели по повечето мерки за съкращаване на разходите. Информацията е на Reuters, като се позовава на неназовани източници. Според изнесените данни остават да се договорят съкращаването на пенсиите и заплатите, от където трябва да бъдат спестени 1.5 млрд. евро.

Гръцкото правителство, начело с премиера Антонис Самарас, трябва да намери начин да съкрати разходи за 11.5 млрд. евро през следващите две години. Изискването е на "тройката" (ЕЦБ, ЕС и МВФ), които в момента са на посещение в страната, за да преценят как върви изпълнението на поетите ангажименти.

"Политическите лидери са съгласни със всичко, просто обсъждат алтернативи, с които да се помогне на хората с най-ниски пенсии и заплати", е казал източникът на Reuters, който участва в обсъжданията.

Засега не са ясни точно какви мерки ще предприеме правителството, за да съкрати разходите. Според гръцките вестници кабинетът вече е одобрил съкращения в публичния сектор, замразяване на пенсиите, намаляване на обезщетенията за безработица, съкращаване на данъчните облекчения и повишаване на пенсионната възраст.

Подкрепи Economic.bg