Европа няма как да спаси Испания

Според проучване на Open Europe иберийската държава би се нуждаела от 650 млрд. евро

7224 ~ 1 мин. четене

Цялостно спасяване на Испания би струвало 650 млрд. евро - сума икономически и политически невъзможна да бъде платена. Това е изводът от проучване на Водещият институт Open Europe, цитиран от The Daily Telegraph.

Оценката е базирана на предположението, че испанското правителство ще бъде принудено да напусне финансовите пазари за период от три години, заради непосилните лихви по своите облигации, както се случи с Гърция, Португалия и Ирландия.

За периода от настоящия момент до средата на 2015 г. Испания има нужда от 542 млрд. евро, за да се финансира, като само за банките се изискват още 100 млрд. евро. Испанските региони вероятно ще поискат други 20 млрд., сочи проучването.

Спасителна програма по модела на Гърция ще изстиска до дъно целия спасителен фонд на Еврозоната, който е в размер на 500 млрд. евро, което прави намирането на алтернатива особено важно.

Опасенията, че Испания ще се нуждае от спасение ескалираха миналата седмица, след като доходността по дълга й удари нови рекордни нива, а Каталония, следвайки Мурсия и Валенсия, може да се наложи да се обърне към Мадрид за помощ, за да се справи с дълговите си ангажименти.

Подкрепи Economic.bg