Гърция прие нужните законови промени

Страната е изпълнила изискванията на "тройката" и чака 44 млрд. евро

Гърция приe законодателни промени, с които да подсигури изпълнението на фискалните цели и да гарантира успешното завършване на приватизацията. Това са част от нещата, които страната трябваше да изпълни, за да получи жизненоважните за нея средства от международните кредитори.

Уволнения и нови данъци ще бъдат налагани занапред в Гърция и това ще става всеки път, когато бюджетните цели включени в споразумението с кредиторите излязат "извън релси". Ако напредъкът не е достатъчен "тройката" може да поиска от Атина да пристъпи към допълнителни съкращения на заплати и пенсии. Това става ясно от законовата рамка, която финансовият министър Янис Стурнарас е предоставил на всички министри на разширено заседание на кабинета, председателствано в неделя от премиера Андонис Самарас, съобщава в. "Нафтемборики"

Целта е да се създаде механизъм за постигане на бюджетните задачи. Под лупа всеки месец или на три месеца ще бъде поставяно движението на бюджетните приходи и разходи. Предвижда се в случай на неизпълнение на тези цели да се налагат санкции и глоби на провинилите се държавни институции.

Приемането на промените в законодателството трябваше да се случат най-късно днес, тъй като за утре е насрочена срещата на финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата). На нея ще бъде решение дали "тройката" (ЕЦБ, МВФ и ЕС) ще отпусне парите за Гърция.

Гърция очаква да получи накуп 44 млрд. евро, ако Еврогрупата утре даде зелена светлина за изплащането на тази сума, съобщава гръцкият в. "Имерисия". Смята се, че спасителната финансова помощ ще включва три транша - първият от 31.3 млрд. евро за второто тримесечие, а другите два - от 5 и 8.3 млрд. евро за третото и четвъртото тримесечие на тази година.

Коментари: 0