Гърция ще избегне фалита през ноември

Страната ще еимитира краткосрочни облигации за 5 млрд. евро, за да плати наближаващ падеж за същата сума

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гърция възнамерява да "превърти" 5 млрд. дълг, чийто падеж е на 16 ноември, пише Reuters. Правителството ще емитира краткосрочни облигации на вътрешния пазар за тази сума, за да може да плати настъпващия падеж. Така страната ще избегне фалита, за който предупреди премиерът Андонис Самарас.

Днес стана ясно, че и през следващата седмица страната няма да получи жизненоважните и 31.5 млрд. евро от международните кредитори. Това съобщи първо финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле, а по-късно днес това беше потвърдено и от гръцкия му колега Янис Стурнарас.

Гръцката агенция за управление на дълга обяви, че на 13 ноември ще организира аукцион, на който ще опита да продаде 3-месечни ДЦК на стойност 1 млрд. евро и 1-месечни книжа за 2.125 млрд. евро. В последствие ще бъдат продадени още облигации, за да се покрие цялата сума от 5 млрд. евро.

"Ще успеем да получим 5 млрд. евро", са казали за Reuters запознати източници.

Заради липсата на инвестиционен рейтинг Гърция може да пласира ДЦК само на вътрешния пазар. Книжата се купуват от банките и пенсионните фондове, а падежът им е между 1 и 3 месеца

Коментари: 0