Гърция закрива и слива държавни предприятия

Целта е да бъде изпратен ясен сигнал към кредиторите за решимостта на страната да осъществи административните реформи

7098 ~ 1 мин. четене

Гръцкото правителство пристъпва към закриването и сливането на държавни предприятия, като през следващите дни ще оповести първата вълна, включваща 20 държавни структури. Стъпката ще се осъществи чрез законодателен акт на гръцкия парламент.

Целта е да бъде изпратен ясен сигнал към кредиторите за решимостта на страната да осъществи административните реформи. С посочените мерки ще бъдат спестени средства от оперативни разходи. До края на август ще бъде оповестена и втората вълна, включваща над 200 държавни структури. Тройката кредитори са поискали ускоряване на процедурите, за да може програмата за фискална корекция да влезе в ритъм, предаде БНР.

Ще се извършат всички необходими законодателни регулации, за да бъдат избегнати уволненията на служители. Очаква се да бъде оповестено сливането на сродни предприятия, като ще се започне от тези, които развиват дейност в областта на експорта.

Ще бъде обявено сливането на службите в министерството на правосъдието, които се занимават със защита на непълнолетните. Ще бъдат ограничени до 13, колкото са префектурите, и 28-те служби за управление на защитените райони.

Подкрепи Economic.bg