„ХЪС“ получи разрешение да придобие „Металснаб“

КЗК смята, че няма опасност от господстващо положение и ограничаване на конкуренцията

4772 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Една от най-големите фирми за търговия с метални изделия в България - пловдивската "ХЪС" ООД получи разрешение да придобие конкурента си "Металснаб България" АД. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разрешава концентрацията, като счита, че новата група трудно би достигнала до господстващо положение, което да ограничи конкуренцията на пазара.

Анализът на КЗК показва, че общият дял на участниците не надхвърля 15% при продажбата на стоманени продукти, като "пазарът е динамичен, с лесно преодолими бариери, свързани основно с наличието на финансови ресурси за започване на дейността - наемане или придобиване на складови бази и закупуване на продуктите".

В заключението на антимонополната комисия се посочва, че през последните години се появяват нови дружества, част от международни компании, които нямат постоянно пазарно присъствие, но осъществяват големи доставки на метали. "Подобна динамика на пазара изключва възможността даден търговец да придобие и запази за продължителен период от време водеща пазарна позиция. Също така е налице конкуренция при предлагането на тези продукти и в по-широки граници от територията на страната, което допълнително увеличава конкурентния натиск върху българските дистрибутори на стоманени продукти", пише в заключението на КЗК.

Клиенти на участниците в сделката са посочили, че на пазара има достатъчно други търговци, местни и от съседни държави, които доставят стоманени продукти при идентични условия на тези, предлагани от участниците в концентрацията.

Германската група за метални и стоманени изделия Kloeckner продаде "Металснаб" през януари 2013 г., след като работи с него над 15 години, а от 2008 г. стана негов мажоритарен собственик. при обявяването на продажбата не беше съобщено кой ще е собственик. Цена също все още не се знае, но според неофициални данни тя е между 10 и 15 млн. лв.

За интереса на "ХЪС" към "Металснаб" стана ясно през март, когато дружеството подаде документи в КЗК с искане за разрешение за концентрация между двете дружества.

Подкрепи Economic.bg