Съветът на Европа иска забрана на партията Златна зора

Документ, съставен от комисаря за човешките права на организацията Нилс Муйжниекс, свързва множество инциденти в Гърция с поддръжници, членове и депутати от националистическата партия

168 ~ 1 мин. четене

Гърция има добра законова база, която би могла да позволи забраната на националистическата партия „Златна зора”, както и на всяка политическа организация, която бъде замесена в престъпление с расистки мотиви, съобщава Financial Times. Това се казва в доклад на Съвета на Европа, който трябва да бъде представен официално днес.

Документът е съставен от комисаря за човешките права на организацията Нилс Муйжниекс след посещението му в Гърция в периода 28 януари -1 февруари. Той призова правителството в Атина да вземе допълнителни мерки за спиране на насилието, предизвикано от расизъм.

Комисар Муйжниекс добавя, че "международното споразумение за избягване на всякакъв вид расова дискриминация и европейският договор за правата на човека, които са ратифицирани и имат юридическа сила в Гърция, позволяват налагането на ограничения на дейността на хора, които подкрепят и участват в случаи на расизъм и други престъпления от омраза".

Според анонимни източници докладът свързва множество инциденти вследствие на омраза и насилие с расистки подбуди с поддръжници, членове и депутати от „Златна зора”, която е описана като „неонацистка партия”.

Текстът подчертава, че ратифицираните от Гърция международни конвенции дават право на властите да приложат строги санкции към подбудителите на престъпления от омраза.

Подкрепи Economic.bg