Хампарцумян: Лихвите по депозитите ще падат още

Банкерът определи данък "лихва" като "глупав данък с глупав край"

196 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Лихвите по депозитите ще продължат да падат и през следващата година, категоричен бе пред Дарик председателят на Асоциацията на банките у нас Левон Хампарцумян. Той коментира и решението на парламента за плавно намаление на данък "лихва" с по два процентни пункта всяка година до пълното му изчезване през 2017 г. като "глупав данък с глупав край".

Ако вземем за пример един срочен депозит от 1000 лева с лихва от 4% и падежът му е през декември, данъкът ще е 10% - т.е. 4 лева. Ако падежът му обаче изтича през януари, вече ще важи новият данък - от 8%, и потребителят ще плати 3.2 лева.

"Спрямо банковата система този данък беше неутрален, той всъщност създаде повече политически проблем на тези, които го въведоха, отколкото да донесе някакви икономически изгоди за финансовото министерство. Така че глупав данък с глупав край", каза банкерът.

Той е категоричен, че лихвите и по кредитите, и по депозитите ще продължат да падат поне догодина. Разбира се, някъде в бъдещето, ако се зададе по-голяма инфлация в световен мащаб, ще видим нарастване на основната лихва, което ще доведе като последствие евентуално нарастване на лихвите по кредити и депозити тук. Но засега тази тенденция е теоретична възможност, която не виждаме, коментира Хампарцумян.

Подкрепи Economic.bg