Ханке: Калин Христов е отличен избор

Големият проблем на България е корупцията, oтбеляза икономистът

124 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Познавам Калин Христов от много години и мисля, че е отличен избор. Той е първокласен човек. Това заяви пред БНР професорът по приложна икономика в университета Johns Hopkins в Балтимор Стив Ханке. Ханке доби популярност у нас през втората половина на 90-те години, когато бе съветник по икономическите въпроси на президента Петър Стоянов.

„Христов познава много добре икономическата система на България. Експерт е по проблемите на валутния борд, а бордът е опората и сърцето на цялата система”, обясни професорът.

Стив Ханке коментира и идеите за премахване на валутния борд, които се появяват винаги при смяна на изпълнителната власт. „Най-тревожно би било да се премахне валутният борд. Това ще означава от стабилността да влезете в хаоса. Мисля, че бордът беше една от причините да ви приемат в НАТО и ЕС”, отбеляза той.

„Всеки, който атакува валутния борд, трябва да бъде вкаран в лудница. Това е абсолютно неразумна реакция срещу стабилността. Кой иска да върви към хаоса? Ако се откажете от валутния борд, лихвените проценти веднага ще скочат, дефицитът ще се повиши, правителствените разходи ще излязат извън контрол, безработицата също ще се повиши. На финансовия министър в България би му било много трудно да контролира бюджета без валутен борд”, коментира икономистът.

„Големият проблем на България е корупцията. Това е първият, и вторият, и третият проблем. В България това е ендемия. Всичко е корупция у вас и го повтарям от 1997 г.”, каза още проф. Ханке.

Подкрепи Economic.bg