Хедж фондове съдят Порше за 1,8 млрд. евро

Те твърдят, че са претърпели загуби заради неосъществено поглъщане на Фолксваген

3572 ~ 2 мин. четене

Седем хедж фонда съдят директора на Порше Волфганг Порше и члена на Борда на директорите Фердинад Пиех. Причина е проваленият опит на компанията да придобие Фолксваген. Те искат компенсация от 1,8 милиарда евро (2,4 млрд. долара), съобщава ВВС, цитирани от БГНЕС.

Концернът Порше е обвинен, че е заблудил пазарите преди да отправи предложение за закупуване на Фолксваген през 2008 г. Първоначално Порше опроверга спекулациите, че се опитва да придобие германската компания, но по-късно разкри, че притежава около 74 на сто от акциите й.

Някои инвеститори очакваха цената на акциите на Фолксваген да намалее заради липсата на категорично предложение за закупуване от Порше. Но съобщението на концерна, че притежава толкова много акции от германския си конкурент, предизвика безпрецедентен интерес към акциите на Фолксваген, тъй като инвеститорите се втурнаха да ги купуват, за да компенсират слабите си позиции.

Порше, който и преди е бил заплашван от подобни дела, отрече да е извършвал нарушения. "Генералният директор на Порше и членовете на Управителния съвет ще се защитават с всички налични законни средства", съобщи концернът.

Опитът на Порше да придобие Фолксваген в крайна сметка се провали, след като не успя да се сдобие с необходимите 75% от акциите. Световната финансова криза и спадът в автомобилния сектор не позволи на компанията да събере достатъчно пари, за да купи оставащия дял.

В рязък обрат на събитията компаниите се договориха през 2009 г. Фолксваген да придобие Порше. Германският концерн се сдоби с 49,9% от акциите на френския си конкурент през 2009 г. През 2012 г. компаниите сключиха нова сделка, при която Фолксваген купи оставащите 50,1% акции на Порше за 4,46 милиарда евро. 

Подкрепи Economic.bg