Хелий-3 от Луната ще осигури енергия за 5000 г.

Ползата от добива на Хелий-3 от Луната е очевидна, смята доктор на физико-математическите науки в Правителствения астрономически институт към Московския университет Ломоносов

7986 ~ 1 мин. четене

Човечеството трябва да обърне сериозно внимание на Луната като източник на енергия. На земния спътник има огромни запаси от ценния изотоп Хелий-3, които могат да покрият енергийните ни нужди за 5 хилядолетия, твърди руски учен, цитиран от TechNews.

Добивът на 1 тон Хелий-3 ще струва около 1 милиард долара. 25 тона от изотопа, които покриват нуждите от енергия на населението и икономиката на Земята за 1 година, ще костват 25 милиарда долара, а това не е толкова много за съвременните държави, смята Владислав Шевченко - доктор на физико-математическите науки и ръководител на отдела по изследвания на Луната и планетите в Правителствения астрономически институт към Московския университет Ломоносов.

За сравнение, САЩ изразходват годишно по 40 милиарда долара за енергийни нужди. Ползата от добива на Хелий-3 от Луната е очевидна, допълва Шевченко, цитиран от РИА Новости.

В близко бъдеще партньорите в проекта за Международна космическа станция следва постепенно да започнат преход към създаване на Международна лунна станция. От това ще има голяма практическа полза, смята руският учен.

Добивът на Хелий-3 на Земята е нищожен - от порядъка на няколко десетки грама годишно. В същото време на Луната има запаси от 500 000 тона от ценния изотоп. При термоядрен синтез, когато в реакция влизат един тон Хелий-3 и 0,67 тона деутерий, се освобождава енергия, която е еквивалентна на изгарянето на 15 млн. тона нефт, допълва още TechNews.

Подкрепи Economic.bg