Хлябът няма да струва 2 лв.

Основният проблем са ниските доходи, обсъжда се повишаването им, каза земеделският министър

Няма как цената на хляба да стане 2 лв. От всички 27 страни при нас цената му е най-ниска. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред бТВ.

По думите му някъде може да става въпрос за спекула, да го продават и по 3 лв., но няма как увеличението да е такова, защото пазарът няма да го позволи. Той обясни, че в момента потреблението е изключително свито, а конкуренцията е много голяма.

Да, нормално е да поскъпне с няколко стотинки заради цената на пшеницата на международните пазари, но не и с много, каза министърът.

Пшеницата и останалите компоненти заемат около 50% от цента на хляба. Все още не се използва пшеницата от новата реколта, а страната ни имала и достатъчно преходни запаси.

По думите му основният проблем е в свитото потребление и в ниските доходи.

„Българинът не е платежоспособен. Цените са функция на потреблението. Факт е, че цените ни са най-ниски, но какво от това”, каза Найденов.

Той обясни, че в петък се е срещал с премиера и финансовият министър Симеон Дянков, като са обсъждани и мерки за повишаване на доходите.

По думите му на Консултативния съвет днес ще се анализира края на жътвата, какво е прибрано и какво е довело до това поскъпване. Ще се коментират и цените на останалите хранителни продукти от първа необходимост.

Министърът подчерта, че производителите не могат да кажат с колко ще поскъпне хлябът, защото в противен случай могат да бъдат обвинени в картел.

В сряда след Министерски съвет ще бъде обсъден въпросът с лифтовете на Витоша заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на екологията Нона Караджова.

Трябва да търсим възможност при тази ситуация за невъзможност на обработване на пистите, сезонът да не се провали. Дано намерим компромисно решение, каза Найденов.

Коментари: 0