Хлябът няма да струва 2 лв.

Основният проблем са ниските доходи, обсъжда се повишаването им, каза земеделският министър

7248 ~ 2 мин. четене

Няма как цената на хляба да стане 2 лв. От всички 27 страни при нас цената му е най-ниска. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред бТВ.

По думите му някъде може да става въпрос за спекула, да го продават и по 3 лв., но няма как увеличението да е такова, защото пазарът няма да го позволи. Той обясни, че в момента потреблението е изключително свито, а конкуренцията е много голяма.

Да, нормално е да поскъпне с няколко стотинки заради цената на пшеницата на международните пазари, но не и с много, каза министърът.

Пшеницата и останалите компоненти заемат около 50% от цента на хляба. Все още не се използва пшеницата от новата реколта, а страната ни имала и достатъчно преходни запаси.

По думите му основният проблем е в свитото потребление и в ниските доходи.

„Българинът не е платежоспособен. Цените са функция на потреблението. Факт е, че цените ни са най-ниски, но какво от това”, каза Найденов.

Той обясни, че в петък се е срещал с премиера и финансовият министър Симеон Дянков, като са обсъждани и мерки за повишаване на доходите.

По думите му на Консултативния съвет днес ще се анализира края на жътвата, какво е прибрано и какво е довело до това поскъпване. Ще се коментират и цените на останалите хранителни продукти от първа необходимост.

Министърът подчерта, че производителите не могат да кажат с колко ще поскъпне хлябът, защото в противен случай могат да бъдат обвинени в картел.

В сряда след Министерски съвет ще бъде обсъден въпросът с лифтовете на Витоша заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и министъра на екологията Нона Караджова.

Трябва да търсим възможност при тази ситуация за невъзможност на обработване на пистите, сезонът да не се провали. Дано намерим компромисно решение, каза Найденов.

Подкрепи Economic.bg