Холандия ще решава какво да прави

Правителството ще дебатира провала на бюджета, появиха се нови притеснения за ситуацията в еврозоната

На извънредно заседание холандското правителство трябва да реши какво да прави, след като преговорите за пакета от фискални съкращения се провалиха през уикенда и доведоха до политическа криза.

В неделя финансовият министър Ян Каас де Ягер се върна спешно от срещата на МВФ и обяви, че ще се опита да прокара икономическия пакет. Ако не успее, това означава падане на правителството и предсрочни парламентарни избори.

Заради ситуацията се засилиха притесненията за кредитния рейтинг на страната, който е ААА. Още преди дни две от кредитните агенции предупредиха, че може да го понижат заради високата задлъжнялост на държавата.

Анализаторите пък започнаха със спекулациите, дали Холандия ще бъде следващата страна, която ще падне в жертва на кризата и изразяват притеснение за възстановяването на икономиката в еврозоната.

При предсрочни избори проучванията показват ясна преднина на действащия премиер Марк Рюте. Неговата дясно-центристка коалиция е на власт от октомври 2010 г. Ако изборите бяха днес либералите на Рюте биха получили 33 места в 150 – местния парламент, при 31 сега. Евроскептичната Социалистическа партия би взела 30 места, а Партията на труда – 24.

-: CLEANED :-

Коментари: 0