Храните не са поскъпнали шоково

Ситуацията на пазара е нормална, твърди Едуард Стойчев

3548 ~ 1 мин. четене

Храните не са поскъпнали така шоково, както изглежда на пръв поглед. Това коментира в ефира на БНР Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Наблюденията му показват, че цените на основните храни у нас не са по-високи от пиковите им стойности през 2008 г.

"Ситуацията на пазара е нормална, имаме възможност да пазаруваме основно български стоки, за разлика от предишни лета. Поскъпването на доматите, например, е обективно заради по-късно започналото лято", аргументира се Едуард Стойчев.

Миналата седмица, в интервю за http://www.economymagazine.bg, министърът на земеделието Мирослав Найденов поясни, че цените на храните ще се понижат. "Очаква се през следващите месеци - септември и октомври, потреблението да се засили. През летните месеци то е по-ниско, което е допълнителен натиск и затова цените са по-високи. В следствие на по-голямото потребление цените ще слязат още по-надолу. Това се случва всяка година и няма основание сега да не е така", каза Найденов.

Подкрепи Economic.bg