Храните по света поевтиняват, в България поскъпват

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев пазарът у нас следва световната тенденция, само ако тя е в посока нагоре

132 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

В България положението с цените на хранителните продукти е доста по-различно спрямо световната тенденция. Пазарът у нас следва световната тенденция когато говорим за повишаване, но се държи много странно, когато става въпрос за поевтиняване. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев в ефира на Bulgaria On Air.

"Следвайки индексът на тръжните цени, които държавната комисия определя, за една година имаме средно 7% поскъпване, докато в световен мащаб има 7% поевтиняване", каза Стойчев. Той обясни, че при основните хранителни продукти, където има 30 жизненоважни стоки, поскъпването в България е с около 20%.

Според председателя на държавната комисия един от основните проблеми, който има голяма вина за поскъпването на храните като цяло, е изхвърлянето на продукти. "В световен мащаб се изхвърлят 50% от храните. В същото време мощностите, които са в хранителната индустрия могат да произвеждат 50% повече. Лично мое мнение е, без да ангажирам никой с него, че това се прави, за да се поддържат умишлено високи цени на храните", каза Стойчев. Според него най-нормалното нещо би било при сегашното свито потребление, то да се стимулира с по-ниски цени. "Производителите обаче не искат да свалят цените и в близко бъдеще не прогнозирам да има друг резултат", добавя той.

Стойчев обясни, че няма институция,която са следи колко храна се изхвърля в България, но вероятно процентът е колкото в световен мащаб. "В най-голямото тържище в София например, се изхвърлят от 190 до 250 тона на месец само плодове и зеленчуци. Цифрата е много голяма. Ако се сложат и другите видове храни, картинката в България ще се окаже същата. Това са големи загуби и те се плащат през потребителя, който купува здравите плодове и зеленчуци", каза Стойчев.

Той обясни и защо тази година цените на храните по Коледа и Нова година са се запазили почти без промяна. "По Коледа имаше странно поведение на нашия пазар. Очакваното поскъпване на цитрусите, което се обикновено се получава около Коледа и Нова година, тази година не се забеляза. За сметка на това обаче имаше сериозно поскъпване - 20-30% за около две седмици при домати, краставици и вносни зеленчуци", коментира председателят на комисията. Той каза също, че основните хранителни продукти са останали абсолютно стабилни около празниците. "Според мен причината е, че производителите използваха кредитите си за поскъпване и цените скочиха достатъчно преди празниците, в рамките на половин година от лятото.

Подкрепи Economic.bg