Закъснял протест на Гражданско сдружение за Иракли

Природозащитниците пропуснали да обжалват Решение за ОВОС и Оценка за съвместимост по Натура 2000, с което е одобрен ваканционен комплекс в местността Кладери

216 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова


Гражданското сдружение"Да спасим Иракли" е пропуснало да обжалва Решение за ОВОС и Оценка за съвместимост  по Натура 2000 на РИОСВ-Бургас, с което е одобрен инвестиционен проект за изграждане на ваканционно селище в местността Кладери, в землището на село Емона,община Несебър.

Природозащитниците не само не видели навреме публикуваното на Интернет страницата решение на регионалната екоинспекция в Бургас през август 2011 г., в  деня, когато е било взето. Те не участвали и в общественото обсъждане, което е било разгласено по правилата, съобщи министър Нона Караджова във връзка със свикания през социалните мрежи протест срещу започналото изграждане на ваканционните къщички. Сдружението пропуснало да възрази в РИОСВ - Бургас, в МОСВ и в съда срещу проекта на ваканционното селище на територията на бивши пионерски лагери.

Сдружението се сети да протестира година и половина по-късно, когато строежът започнал. 

Инвеститорът на проекта за изграждане на ваканционно селище върху терена на детските лагери е Емоно 2000 - ЕООД , който  внесъл инвестиционното си намарение в РИОСВ -Бургас през далечната 2009 г. Сегашният директор РИОСВ възложил да се направи нов доклад за ОВОС , след като през 2010 г. фирмата  внесла корекции в своя проект като намалил гъстотата и височината на застрояване на бунгалата.

Преди година сдружението "Да спасим Иракли" след обжалване на инвестиционен проект за друг ваканционен комплекс Ривърсайд вилидж на"Суис Пропърти" , успяха да го спрат с решение на ВАС, а същият директор на РИОСВ-Бургас, който е одобрил екооценките и за строежа върху пясъчните дюни в Несебър и проекта на къщички в района на детските лагери, по нареждане на Караджова оттеглил възражението на инспекцията срещу сигнала на придозащитниците във ВАС от съда, обясни министърът на околната среда и водите.
"В над 1000 имота съм забранила застрояването, включено в Общия устройствен план на община Несебър. Върнала съм го , защото предвижда голямо застрояване..."
По същата причина Нона Караджова е върнала и Общите устройствени планове на Балчик, Бяла, Несебър, Обзор, Шабла, Царево.  

Подкрепи Economic.bg