Хранителната банка получила 32 000 кг. продукти

Вече четири фирми редовно даряват храна

Около 400 000 тона храна се изхвърля в България за една година. Това количество вече ще се дарява на Българска хранителна банка (БХБ), чийто официален старт бе даден днес в Елин Пелин. Банката ще приема храни от фирми производители или търговци, които искат да помогнат или по някаква причина смятат, че имат излишък от хранителни продукти. С продуктите ще се подпомагат хора в нужда.

"Основно подпомагани групи са самотни майки с деца, институционализирани деца, възрастни хора с ниски доходи и бездомни", каза изпълнителният директор на БХБ Марина Бракалова. "Хранителната банка не дарява директно. Тя е свързващо звено между организациите. Дарената храна се предоставя на организации, които имат условия да я приемат и разпределят към нуждаещите се", каза още Бракалова.

Тя бе категорична, че качеството на съхраняваната храна ще бъде добро. "То ще съответства на качеството, което всички ние сме свикнали да търсим в магазините. Приемаме храна в срок на годност, която не е с нарушена цялост и отговаря на всички хигиенни изисквания", подчерта Бракалова.

Банката работи оперативно от два месеца. Досега фирмите, които редовно даряват храна, са четири, каза още изпълнителният директор на БХБ. Бракалова допълни, че до момента са дарени около 32 000 кг. храна, които са достигнали до близо 2 000 човека, а около 800 кг. храна ще отпътуват от скала на БХБ до пет организации в София.

Коментари: 0