Христо Цветанов е номиниран за зам.-земеделски министър

Номинацията му е след искане от земеделския министър браншовите организации да представят свои кандидатури

4022 ~ 2 мин. четене

Председателят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) е номиниран за заместник министър на земеделието и храните, съобщиха от поверената му неправителствена организация.

По време на срещата на браншови асоциации със земеделския министър проф. Димитър Греков са били обсъдени задачите и приоритетите в бъдещата им съвместна работа. Греков е обявил намерението си за активна работа с браншовите организации в сектора и е поставил за задача на присъстващите представители да му представят своите предложения за ресорен заместник министър.

Христо Цветанов е председател на УС на АЗПБ за втори мандат. По време на неговото председателството беше учреден Браншовия съюз на производителите на яйца към АЗПБ, в който членуват птицевъди, произвеждащи 80% от родната продукция. Към асоциацията са се присъединиха и голяма част от свиневъдите в България и така на практика наред с членовете овцевъди, говедовъди и биволовъди в асоциацията има представителство на целия животновъден бранш, защитават номинацията от АЗПБ.

По инициатива на Христо Цветанов към АЗПБ беше структуриран и Експертен съвет по плодове и зеленчуци, чийто ръководител е зам.-председателят на АЗПБ Цветан Цеков, най-големият биопроизводител на ябълки и круши в България. По предложение на АЗПБ бе създадена "Схемата за подобряване на качеството на плодове и зеленчуци в България", която e насочена към традиционните български производства и беше приложена за първи път през стопанската 2012 - 2013 г., припомнят още от АЗПБ.

Христо Борисов Цветанов е роден на 12 август 1974 г. в Свищов. През 2005 г. завършва специалността "Стопански и финансов контрол" в Стопанска Академия "Д. А. Ценов", гр. Свищов. Магистърската си степен по специалност "Растениевъдна продукция" получава през 2007 година от Факултета по агрономство към Аграрния университет в град Пловдив.

Христо Цветанов е регистриран земеделски производител, отглежда пшеница, рапица, царевица, слънчоглед, соя. На 200 дка собствена земеделска земя успешно осъществява зеленчукопроизводство.

От 2007 г. Христо Цветанов е регионален координатор на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) за района на градовете Свищов, Белене и Никопол. От септември 2009 г. е председател на УС на АЗПБ, а през 2012 г. е преизбран за председател за втори мандат.

Коментари: 0