Слънчево изригване може да блокира комуникациите

Учените предупреждават, че през следващите 2 месеца са възможни смущения в смущения в GPS -системите и работата на мобилните телефони

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Коронарна дупка, която се намира в атмосферната зона на Слънцето, може да предизвика прекъсване на електричеството и смущения в сателитните връзки в GPS-системите и работата на мобилните телефони, особено в Западна Европа. Това съобщиха учени от НАСА, които наблюдавали явлението от подразделението на космическата агенция на САЩ Solar Dynamics Observator.

Учените забелязали „студена” зона в атмосферата на звездата. Освен естетическата страна, видима на заснетите с рентген кадри, коронарните дупки предизвикват загубата на материя от Слънцето, а силният слънчев вятър отнася потоци от частици, пътуващи през Слънчевата система, включително и през нашата планета.

През по-голямата част от времето слънчевите ветрове не предизвикват нищо повече от красиво северно сияние. Но когато са по-силни, електромагнитните бури могат да предизвикат прекъсване на електричеството и смущения в сателитните връзки.

Коментари: 0