Apple представи iOS 7

Главният изпълнителен директор Тим Кук определи новата операционна система като „най-голямата промяна за iOS от представянето на iPhone“

104 ~ 2 мин. четене

Американският гигант Apple представи новата мобилна операционна система iOS 7 и новата музикална услуга iTunes Radio на конференция на разработчици в Сан Франциско, съобщава TechCrunch. Главният изпълнителен директор Тим Кук определи iOS 7 като „най-голямата промяна за iOS от представянето на iPhone“.

iOS 7 е изцяло преработен с фини анимации, елегантна цветова палитра и отделни функционални слоеве. Операционната система вече има по-чист и опростен външен вид. Освен това iOS 7 има много нови функции, включително център за известявания, истински мултитаскинг и Radio  - безплатна радио услуга на база на музиката, която слушате. Добавена е функцията AirDrop, която позволява споделяне на файлове с хора в близост.

Друго съществено нововъведение в iOS 7 е т. нар. Control Center. Това е навигационна област, която може да бъде активирана от произволно приложение, давайки достъп до контрола върху функции като Wi-Fi връзка, яркост на дисплея и други често използвани инструменти.

От Apple обещават също подобрен мултитаскинг и интелигентна оптимизация на процесите, изпълняващи се на заден план (background processing). Системата ще отчита кои приложения се използват най-активно и на тази база ще повишава мултитаскинг функционалността на онези от тях, които са предпочитани от потребителя.

Гласовият асистент Siri вече ще може да търси в Twitter, Wikipedia и Bing, като вече ще позволява и променяне на настройките на устройството с глас. Към него са добавени и още няколко дикторски гласа.

Тим Кук представи и iTunes Radio. Новата услуга обединява функционалността на Pandora и Last.fm и ще позволи на потребителите да слушат музика безплатно, като iTunes Radio ще я сортира в плейлист по различни критерии и ще води статистика за всичко, което потребителят е прослушал на своето устройство през iTunes, Apple TV или самата система.

Официалната премиера на iOS7 ще бъде през есента.

Подкрепи Economic.bg