Huawei увеличава с 5500 служителите си в Европа

През последните 10 години ние постигнахме дълбоко разбиране на Европа, заяви изпълнителният директор на китайската компания Кен Ху

100 ~ 1 мин. четене

Китайският производител на мобилна техника Huawei ще наеме 5500 нови служителя в Европа през следващите пет години, съобщава Bloomberg. По този начин компанията ще увеличи персонала си до 13 хил. души в момент, в който конкуренцията прибягва до съкращения.

Бавно възстановяващата се от кризата Европа ще се нуждае от по-бързи и евтини телекомуникационни услуги“, заяви изпълнителният директор на Huawei Кен Ху. Очакванията са китайският гигант да инвестира в мрежите по новия стандарт LTE, с които да конкурира старите играчи на европейския пазар.

„През последните 10 години ние постигнахме дълбоко разбиране на Европа“, коментира Ху. „Вече разполагаме с местни партньори и изследователски центрове. Ще продължим да увеличаваме нашите инвестиции на този пазар. Ако можем да продължим да бъдем успешни в Европа, ще можем да инвестираме повече“.

Междувременно, френската компания Alcatel-Lucent заяви, че ще съкрати 5500 работни места. Подобна съдба очаква и 1550 служители на шведската Ericsson – най-големият играч на пазара в момента.

Най-сериозно от спадащите приходи обаче пострада Nokia Siemens Networks. Общият проект на Nokia и Siemens обяви през 2011 г., че смята да съкрати 17 хил. работни места или 23% от числения си състав.

Подкрепи Economic.bg