Хърсев: Не трябваше да приватизираме "жиците"

Яне Янев твърди, че обезщетенията при отнемане на лиценза на някое от ЕРП-тата обезщетенията ще са огромни

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Изключително голяма грешка беше, че при приватизацията на електроразпределителните дружества беше раздържавена електропреносната мрежа. Това каза в интервю за TV7 финансистът Емил Хърсев. По думите му е трябвало да бъдат продадени само дружествата, които търгуват с ток, но не и преносната мрежа. "Не трябваше да приватизираме "жиците", категоричен е Хърсев.

Лидерът на РЗС Яне Янев се съгласи с тезата на финансиста. И двамата се съгласиха с тезата, че национализация на ЕРП-тата не е вариант за решаване на проблема. "Няма как да се стигне до национализация. България е член на ЕС, няма как да се върнем към модела на СССР. Може да се отнеме лиценза, ако има нарушения, може да има тежък надзор и ДКЕВР да си влезе в ролята", разясни депутатът. По думите му ако се вземе лиценза без причина ЧЕЗ ще осъдят държавата. "Обезщетението е огромно. За всички договори обезщетенията са различни", коментира Яне Янев.

Емил Хърсев добави, че не е задължително да се отнеме лиценза. "И в банковото дело първо се водят разговори, за да се изправят нарушенията дори със задна дата. Първо трябва да кажеш къде си сгрешил и как ще го оправиш. Ако не, тогава да се стигне до санкция", разясни Хърсев.

Според него натискът на монопола води до желание за максимална печалба. "Монополът трябва да се ограничава, ако е възможно да се премахне", призова Емил Хърсев.

Подкрепи Economic.bg