Хърсев: Няма как от България да изтичат по $1.5 млрд. годишно

Според финансиста докладът на Световната банка няма нищо общо с действителността

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Абсурд е да се говори, че 30% от целия износ някой го е откраднал. Абсурд е да се смята, че годишно се изнасят по 1.5 млрд. долара от България. Това каза финансистът Емил Хърсев в ефира на Bulgaria On Air. Изказването му идва по повод доклад на Световната банка, че между 2001 г. и 2010 г. средногодишно от страната са изтичали по 1.585 млрд. долара "мръсни пари", а за целия период финансовите потоци са достигнали 40.523 млрд. долара.

От доклада става ясно, че към офшорни сметки и територии със статут на данъчен рай са отивали средства, натрупвани от корупция или укриване на доходи. Основната част от тези средства идват от несанкционирано надуване на цени и манипулиране на търговски сделки - средно по 477 млн. долара за всяка от първите десет години на века, като пикът е бил достигнат през 2007 г. - 1.166 млрд. долара "черни пари" само по това "перо".

"Целият информационен продукт е дело на Световната банка, но той няма нищо общо с действителността. Не може при една Румъния, която е три пъти по-голяма, тези парични потоци да са два пъти по-малки", коментира Хърсев. По неговите думи изследването се базира на грешна методология и на базата на липса на достатъчно информация.

"В страни като България, които носят бремето на комунизма, контролът върху паричните потоци е невероятен. Ефектът е, че в момента България има една изключително ясна и добре работеща финансова и отчетна система. И да имаме проблем, той е в малък порядък. Имаме една много голяма сива икономика - около 30% и тя е съпоставима с тази в Италия и Гърция", каза още финансистът.

Според Хърсев дори парите, които се отправят към офшорните зони да са средно 1.5 млрд. долара годишно, това не е чак такъв проблем, тъй като след това те се връщат в България. За него е напълно нормално да се търси начин да се заобикаля плащането на данъци, ако има законен начин.

"България никога няма да се превърне в офшорна зона. Първо сме в ЕС и със самия догово, който сме подписали при присъединяването си, сме се отказали от тази възможност. Друго е, че България може да стане една от най-атрактивните дестинации за пренос на капитал. За да стане това обаче трябва са има доверие, защото инвеститорите се страхуват, че изведнъж например може да се въведе прогресивен данък", каза Хърсев. Според него трябва да се запише в конституцията, че влизането в сила на отежняващи данъци може да става 5 години, след като те са били обнародвани в Държавен вестник.

Коментари: 0