Хърватска разгневи Европейската комисия

Дни преди да бъде приета в ЕС страната е приела закон, противоречащ на европейското законодателство

104 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Най-новият член на Европейския съюз (ЕС) - Хърватска е приела промени в закона за екстрадицията, които са в разрез с европейския закон. Измененията са записани в закона само дни преди приемането на страната да стане 28-мата държава-членка на ЕС, пише Reuters.

Според промените в закона Хърватска може да откаже екстрадирането на заподозрени в престъпления, извършени преди 2002 г. Това обаче противоречи на европейскaта заповед за арест, по силата на която всяка държава-членка е длъжна да предаде заподозряното лица на страната, издала заповедта.

Очаква се Европейската комисия (ЕК) да обсъди дали Хърватска ще бъде санкционирана. Ако това стане, страната може да загуби милиони евро под формата на помощи от ЕС.

Предполага се, че промените в закона са свързани с опита на правителството да предпази Йосип Петкович, бивш директор на Държавна сигурност. Германия го издирва във връзка с убийството на Стиепан Джурекович през 1993 г. в Бавария. Министър-председателят на Хърватска, Зоран Миланович обаче отрече обвиненията към страната му.

Подкрепи Economic.bg