И Globul със спад на приходите

Печалбата на мобилния оператор намалява с 8.7% до 106.7 млн. евро в края на септември

Автор: Атанас Христов

Вторият мобилен оператор в България - Globul също отчете спад на приходите през третото тримесечие и с натрупване за деветмесечието на 2012 г., показват публикуваните резултати на собственика на компанията - гръцката OTE Group. Оборотът на Globul и Germanos в периода януари-септември се свива със 7% на годишна база до 285.1 млн. евро.

Далеч по-сериозен е спадът само през третото тримесечие на 2012 г., когато приходите на двете компании се понижават с 20.9% до 85.9 млн. лв. В изнесения на 17 октомври консолидиран отчет на БТК, компанията отчете 5.1% по-ниски продажби и 0.5% по-малко приходи. Globul обясняват спада на приходите през третото тримесечие с "изключително рязкото намаление на цените за терминиране, въведено от регулатора от 1 юли".

Печалбата на Globul и Germanos през деветмесечието на 2012 г. намалява с 8.7% на годишна база до 106.7 млн. евро. Положителният финансов резултат за юли-септември преди данъци, лихви и амортизации е 34 млн. евро, което е със 17.3% по-малко спрямо съпоставимия период на миналата година.

"Клиентите на абонаментните програми на Globul продължиха да се увеличават и надминаха 2.7 милиона. В края на септември са със 7.8% повече в сравнение с миналата година, или около 62% от всички клиенти на оператора", хвалят се от оператора.

Отчетът на М-тел се очаква на 14 ноември, когато Telekom Austria Group – компанията-майка на първия мобилен оператор у нас ще публикува отчета си за трето тримесечие.

Коментари: 0