И морската администрация на протест

Служителите са против преместването им във Варна

6862 ~ 2 мин. четене

Служителите от Изпълнителна агенция „Морска администрация" в София ще подкрепят протеста на колегите си от Централно митническо управление против преместването.

В отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера и омбудсмана, те посочват, че с преместването на Агенцията във Варна ще се получи обратен ефект - спиране работата за продължителен период от време, влошаване качеството на дейността и неефективно изразходване на средства от държавния бюджет.

"Създадената и съществуваща понастоящем структура на Агенцията поначало е основана на принципа на децентрализацията - има четири самостоятелни дирекции, разположени в градовете Бургас, Варна, Русе и Лом. Тази структура предоставя достатъчно оперативна свобода на дирекциите по места, гарантира равнопоставеност и баланс на интересите на местните структури, лесен и бърз достъп на фирми и граждани до услугите, предоставяни от Агенцията, координация, контрол и унифициран подход в управлението на дейностите", се казва в писмото.

От изявлението на служителите на Изпълнителна агенция „Морска администрация" става ясно, че подобни практики в други държави са свързани със солидни финансови компенсации, които неутрализират проблемите и дори мотивират служителите за такива промени. Според тях обаче цялата финансова тежест на реформата ще бъде за сметка на самите служители. "Предлаганите компенсации на отказалите да се преместят във Варна с „до две заплати" звучи преднамерено обидно и подигравателно. След проведената по поръчка на Министерски съвет анкета по електронен път (впрочем, с фиксирани отговори, непозволяваща свободно изразяване) беше констатирано, че 80 % от анкетираните служители не желаят да се преместват", става ясно от писмото.

Работещите в ИАМА задават и няколко въпроса: ?Това реформа ли е или прикрит опит за узаконяване на масови уволнения на държавни служители на регионален принцип (само от София) под заплаха за принудително изселване? Кой има интерес администрацията да прекрати работа за няколко месеца, да се затрудни дейността й за дълъг период от време, като спешно подмени вече обучени кадри с новоназначени служители? Дали тази реформа съвсем скоро няма да доведе до дублиране в МТИТС на преместената структура на Агенцията? Кой толкова силно иска да унищожи бита на 50 семейства, за да постигне доказано неефективна цел? Протестираме срещу това и настояваме за публична дискусия с г-н Дянков, се посочва в писмото".

Подкрепи Economic.bg