Икономиката на ЕС се връща към растеж през 2013 г.

Европа трябва да продължи да съчетава благоразумната фискална политика със структурни реформи, коментира Оли Рен

Икономиката на Европейския съюз (ЕС) ще се върне към растеж през 2013 г. Това стана ясно от есенната прогноза на Европейската комисия (ЕК) за периода 2012-2014 г. "Икономиката на ЕС остава уязвима, но се очаква постепенно завръщане към растеж на БВП през 2013 г. и допълнително засилване през 2014 г. За 2012 г. се прогнозира свиване на Брутния вътрешен продукт (БВП) с 0.3% в ЕС и с 0.4% на годишна основа в Еврозоната. Растежът на БВП през 2013 г. се очаква да бъде 0.4% в ЕС и 0.1% в еврозоната. Безработицата в ЕС се очаква да остане на много високо равнище", прогнозира ЕК.

Очакванията на експертите са през прогнозния период доверието да продължи да укрепва. "Това ще проправи пътя за една по-силна и по-равномерно разпределена експанзия през 2014 г. Растежът на БВП през 2014 г. се очаква да бъде 1.6 % в ЕС и 1.4% в еврозоната", сочи анализът на ЕК.

"Европа преминава през труден процес на възстановяване на макроикономическото равновесие, който ще продължи още известно време. Нашите прогнози са за постепенно подобряване на перспективите за растеж на Европа от началото на следващата година", коментира заместник-председателят на ЕК и комисар по икономическите и паричните въпроси и еврото Оли Рен. По думите му повишаването на доверието се дължи на важни политически решения. "Напрежението на пазара спадна, но няма място за самодоволство. Европа трябва да продължи да съчетава благоразумната фискална политика със структурни реформи, за да се създадат условия за устойчив растеж, който да намали безработицата от сегашните недопустимо високи равнища".

Коментари: 0