Имаме готовност да застраховаме 100% от жилищата

Все още не сме обсъждали дали да станем спонсори на следващото футболно първенство, каза Данчо Данчев, изпълнителен директор на ЗАД "Виктория" и председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи

Автор: Атанас Христов

- Господин Данчев, през първото тримесечие пазарът на общо застраховане отчете спад на приходите, докато животозастраховането отчете ръст. Целият пазар обаче е надолу. Какво е вашето обяснение за това?

Икономическата ситуация! Застраховането е бизнес, който следва икономиката. Ние работим в сферата на услугите, които винаги са следвали реалната икономика. Следствие на микроклимата в страната има и спад в застраховането. Във всички сегменти виждаме понижение на приходите.

 

- Защо и при Гражданска отговорност има спад?

Заради понижения обхват на застраховката – от 80 на 74%. Тези 6% са около 200 хил. автомобила, които са без задължителната полица.

 

- Само по-ниския обхват ли е причина за по-малкото приходи от задължителната застраховка?

Според мен да. Освен това, вероятно и голямата конкуренция вероятно е довела до ново понижение на цените.

 

- По-малко полици или по-ниски цени са в основата на по-малкото приходи?

Че има по-малко сключени полици е факт. Ние бяхме на над 80% обхват при Гражданска отговорност, сега сме на 74%.

 

- Ниският обхват може ли да доведе до санкции за България? Европейската комисия иска обхватът да е 90%.

Възможно е да има санкции. Един Господ знае! Нямаме 90%, но освен в годината, в която сменихме номерата и прескочихме 90%, след това никога не сме минавали тази граница. След това трудно достигаме дори 80%.

 

- Можем ли да очакваме повишаване на цените заради падащия обхват?

Трудно може да очакваме голямо повишаване заради силната конкуренция. Доколкото имам информация се очаква постепенно поскъпване на задължителната застраховка и то с минимални суми.

 

- Могат ли да издържат компаниите на тази конкуренция, на падащите цени и обхват?

Който издържи, издържи. Тук е ролята на потребителя. Той трябва да внимава къде купува полици – дали най-евтината е най-добрата или е по-добре да се информираш за финансовото състояние на компанията. Свободни правила, свободна пазарна икономика – всеки сам решава къде да се застрахова. Аз съм убеден, че колкото по-дълго една компания продава на сегашните цени, дори и да са леко завишени, толкова по-големи проблеми би имала тя в бъдеще.

 

- Каква е реалната цена на Гражданска отговорност?

Не мога да кажа каква точно е реалната цена, но по-скоро около 300 лв.

 

- Влияят ли ниските доходи на българите за това застрахователите да задържат цените по-ниски?

Категорично да! Хората предпочитат разсроченото плащане. Със затопляне на времето се вижда и повишаване на обхвата, тъй като хората изкараха автомобилите си. Ако обаче една кола не е снета от регистрация тя трябва да има застраховка за 12 месеца.

 

- Можем ли да очакваме по-висок обхват през летните месеци?

Можем. Нещата обаче стават много бавно. Започнахме лятото от 74% обхват, а все още не сме стигнали и 75%.

 

- Имате ли наблюдения колко от незастрахованите автомобили участват в пътно-транспортни произшествия?

Не съм сигурен, че са малко, но тези данни ги има Гаранционния фонд. Доколкото знам обезщетенията при подобни случаи растат – като брой и сума.

 

- Има ли ръст на изплатените обезщетения извън България – например Гърция и Румъния?

Специално в Гърция, Румъния и Италия имаме най-високите и най-много като брой изплатени обезщетения.

 

- Какво очаквате да движи пазара през второто полугодие на 2012 г.?

Няма как да кажа позитивни новини за пазара. Не очаквам да има раздвижване на пазара, но не очаквам и сериозни спадове. По-скоро тенденцията от последно време ще се запази.

Трябва да се случи някакво чудо, защото не се очакват нови инвестиции, няма да има силен ръст в продажбите на нови автомобили. Няма как на този фон да очаквам нещо позитивно. Надявам се обаче да няма и силно негативни новини.

 

- Как тогава се получава ръст на приходите в животозастраховането, докато общото застраховане не успява да повиши премиите?

Вероятно се дължи на продажба на повече определени продукти – например bank insurance. Това обаче са предположения.

 

- След силното земетресение и щетите, министър Лиляна Павлова предложи да се приеме задължителна застраховка на имуществото. Кой според вас е по-добрият вариант – катастрофичен пул или задължение за всеки собственик да прави индивидуална полица?

Управителният съвет на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) изложи своите виждания. Всичко, което се направи трябва да е съобразено с мнението на гилдията и с потребителите. Лично аз, като демократичен човек, харесвам доброволния принцип за избор. Тук се касае за интерес към собственото имущество на всеки и би следвало този, който придобива имущество сам да се грижи за собствените си интереси, а не после да търси държавата или държавата да му налага да си направи застраховка.

Всеки проект сме готови да го обсъдим и винаги е по-добре да се направи заедно с гилдията. Що се касае до задължителния елемент, това не е удачно.

 

- Означава ли това, че сте против задължението хората да се застраховат, но и против катастрофичния пул? Все пак и при пула има елемент на задължение да се заделят средства от гражданите.

Дори няма проект на пул, за който да дам мнение. Ние сме отворени да дискутираме всяка идея.

Компаниите, заедно с медиите и държавата трябва да обясним на населението, че когато имаш собственост е добре сам да се предпазваш от бедствия. По този начин при евентуална щета ще можеш да получиш обезщетение от застрахователната компания, а не да търсиш държавата. Това е посланието, което трябва да отправим към потребителите. Необходимо е всички да осъзнаят тази потребност, а не само 8%, каквато е статистиката на Комисия за финансов надзор за застрахованите домове.

 

- Готови ли са компаниите да работят в посока повече застраховани домове?

Компаниите имат готовност да покрият и на 100% жилищата. На пазара оперират десетки хиляди агенти, 300-400 брокера, така че можем да поемем този бизнес.

 

- А защо толкова малко хора са се застраховали срещу бедствия?

Няма осъзнатост в потребителите. Не знам каква е причината за това.

 

- На ниво асоциация имате ли общи виждания как трябва да се случат нещата?

Има комисия по имуществено застраховане, постоянно се събират и мислят варианти. В общи линии полицата е доброволна и всеки трябва да направи своя избор. Застрахователите имат много добри продукти. Твърдя, че не са скъпи, особено на фона на инвестицията в имот.

 

- Т.е. икономическият фактор не е пречка?

Не мисля. Ако можеш да си позволих да похарчих няколко стотин хиляди лева за апартамент, можеш да отделиш и няколко стотин лева за застраховка.

 

- Доволни ли сте от сътрудничеството си с Българския футболен съюз през тази година и ще станете ли спонсори и на следващото футболно първенство?

Трудно ми е да изразя крайно положително или крайно отрицателно мнение по въпроса. При всички положения "Виктория" стана доста популярна, особено в по-малко населени места. Достигнахме до всеки човек и от тази гледна точка сме доволни. Критерий за това е, че получихме любима марка сред застрахователите от онлайн потребители. Освен на политиката на "Виктория" отдавам това и на спонсорството на първенството. Това е допълнителен плюс.

Недоволството ми е по-скоро от качеството на българския футбол, но ситуацията е такава.

Не сме обсъждали ситуацията за следващото първенство. Има време!

Коментари: 0