Инфлацията вече представлява опасност за икономиката

Според икономисти значителното поскъпване при цените на дребно ще продължи и през следващата година, което може да изяде икономическия ръст

544 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Инфлацията през септември достигна 4.9% - нива невиждани от началото на 2011 г. За разлика от тогава обаче, сега не се наблюдава съживяване на икономиката, което е една от предпоставките за увеличаването на цените на дребно. Причините за вдигането на цените сега могат да се търсят в поскъпването на петрола в световен мащаб и административното увеличение при цените на комуналните услуги в България.

 

Резкият ръст на инфлацията започна именно през юли, когато годишното поскъпване достигна 3.1% от 1.6% месец по-рано. Причината за това може да се търси във рязкото увеличение на цените на електроенергията от 1 юли - с 13% за битовите потребители и с 16% за индустрията. Увеличение тогава имаше и при други комунални услуги като вода, парно и др.

 

През август инфлацията продължи да расте и достигна 3.9% на годишна база. Тогава вече увеличението при цените на енергията се прехвърлиха върху производството и от там върху храни, дрехи и всички останали стоки и услуги, които са свързани по някакъв начин с горивата и електроенергията.

 

Освен че бърка в джоба на хората, инфлацията крие реална опасност за икономиката като цяло. Според икономисти тя ще изяде и малкия икономически ръст, който очакваме през тази и следващата година. "Инфлацията може да създаде проблем от гледна точка на това, че при един нисък икономически растеж, на практика тя ще го изяде", коментира за Economymagazine.bg икономистът от Институт за нов икономически напредък Петър Чобанов. "Възможно е отново да се върнем реално към нулева или негативна територия на растежа, което да се дължи изцяло на инфлацията", добавя той.

 

В Бюджет 2013 е заложена най-високата инфлация от началото на кризата - 3.4%. Според финансовия министър Симеон Дянков тя ще се дължи основно на горивата, които не спират да поскъпват, движени от борсовите цени на нефта. За изминалите три месеца петролът сорт "Брент" поскъпна с 15 долара и в петък цената достигна 113.4 долара за барел. През септември стойността му достигна 5-месечен рекорд - 118 долара за барел.

 

Според Чобанов в края на тази година инфлацията ще бъде над 5%, а заложеното за следващата година поскъпване не е без основание. "Ако в края на тази година инфлацията е на сегашните нива, това ще се пренесе и през следващата година", коментира той.

 

Ръстът при цените на дребно може да има положително влияние върху икономиката, но докато е в допустимите рамки. Европейската централна банка (ЕЦБ) е определила като "здравословна" инфлация до 2%. Банката полага огромни усилия да поддържа тези нива, но през последната година и половина цените растат с по-бързи темпове. През септември годишната инфлация в еврозоната достига 2.7%, като там основното поскъпване е в цените на горивата.

 

Страхът от неконтролируема инфлация беше една от пречките пред ЕЦБ да стартира плана си за изкупуване на ДЦК на най-задлъжнелите държави от еврозоната. Германия още помни следвоенната си инфлация, която през 1923 г. се удвоява на всеки два дни. Шефът на Бундесбанк Йенс Вайдман беше сред най-големите противници, тъй като определя плана като "печатане на пари".

Подкрепи Economic.bg