Институциите - големият риск за родната сигурност

Основното нещо, което в момента България трябва да решава, е проблемът със заетостта, отбеляза икономистът Георги Ганев

160 ~ 1 мин. четене

Институционалната нестабилност е един от най-големите рискове за националната сигурност на България. Това е един от изводите в доклада „Национална сигурност на България: Рискове до 2020-2025 г.” на фондация „Риск Монитор”, предаде „Труд“.

„Големият риск за страната ни не е свързан с военно нападение, ядрени заплахи, гигантско природно бедствие, а по-скоро със стабилността на институциите”, каза Стефан Попов, един от авторите на документа. Той даде за пример блокирането на държавните структури по време на кризите при правителствата на Андрей Луканов, Жан Виденов и при протестите от последните месеци.

„Нестабилността и безпорядъкът в икономиката се увеличават, което също води до риск за националната сигурност“, отбеляза икономистът Георги Ганев. Според него опасността се крие и във високите контрасти в качеството на живот, демографски, образователни и възрастови разлики между регионите в България. „Основното нещо, което в момента България трябва да решава, е проблемът със заетостта“, заяви Ганев. Той призова това да е основен приоритет на държавата и в краткосрочен, и в дългосрочен план.

Анализаторите отбелязват, че големият проблем на пазара на труда е, че безработните имат ниско образование и недобър демографски профил. За това можело да се наложи внос на висококвалифицирани кадри. „При население около 7.2-7.3 млн. души заетите през 2012 г. са малко над 2.9 млн. Значи 2.9 млн. работещи трябва да хранят 7.3 млн.“, заяви Ганев.

Подкрепи Economic.bg