Инвеститори от Израел искали ВМЗ-Сопот

Освен тях, и български фирми проявяват интерес към предприятието, каза директорът на приватизационната агенция Емил Караниколов

240 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Имаме запитвания за ВМЗ-Сопот от представители на потенциални инвеститори от Израел. Това е казал за "Стандарт" Емил Караниколов, изпълнителен директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Той уточни, че и български инвеститори проявяват интерес към предприятието, но не става дума за вече отказалата се фирма "Емко".

По думите му, новата процедура по приватизация ще започне след около месец.

Икономическата комисия към парламента вчера одобри изваждането на ВМЗ от списъка със стратегически за страната ни предприятия. Това ще позволи по-бързата продажба на дружеството. "Очаквам да продадем ВМЗ-Сопот през април или май", каза Караниколов. Отсега е ясно, че новата процедура ще постави доста по-ниски прагове за допустимост на потенциалните инвеститори, като със синдикатите трябва да се договорят новите социални условия, с които ще се съобразява бъдещия собственик на предприятието.

Съкращенията в ВМЗ ще започнат след около месец. Вече се правят списъци, като първи в тях са хората, които сами са пожелали да напуснат ВМЗ. В списъка ще бъдат включени 500 оръжейници. Вече са готови критериите, по които ще се извършва подборът на хора за уволнение. Те включват възраст, трудов стаж, квалификация и други.

Подкрепи Economic.bg