Инвеститорите се концентрираха върху долара и отбягват еврото

Златото приключи седмицата на загуба

Инвеститорите се концентрираха върху долара и отбягват еврото
92 ~ 3 мин. четене

Американският долар се задържа близо до 6- месечен връх спрямо останалите основни валути в понеделник сутринта, запазвайки солидните печалби, направени миналата седмица, когато инвеститорите се оказаха мечешки настроени спрямо еврото.

Внимателно следеният доклад от петък показа рязък спад на бизнес нагласите в Германия, а новините за ЕС увеличиха възможността да бъдат наложени нови икономически санкции върху Москва, което подкопа стойността на единната валута.

Еврото, което изгуби 0,7% през изминалата седмица, се задържа близо до 8- месечното дъно на 1.3421. Спрямо йената то се разменяше за 136.71, недалеч от 6- месечното дъно на 136.37, достигнато в четвъртък.

Доларовият индекс, който остана стабилен на 81.028, достигна връх на 81.084 в петък, стойност, последно видяна в началото на февруари. Досега през месеца зелените пари поскъпнаха с почти 1,6% като са на път да запишат най- солидната си печалба на месечна база от януари до сега.

Последните данни от Комисията по търговия със стокови фючърси показаха, че валутните спекуланти са увеличили мечите залози в полза на долара през седмицата, приключила на 22 юли.

Странното е, че възвръщаемостите на правителствените облигации останаха ниски, което предполага, че инвеститорите не са били привлечени от някаква съществена промяна в икономическите перспективи на САЩ.

В действителност прегледа на политиката на Фед тази седмица най- вероятно ще приключи със същото миролюбиво послание от страна на председателя Джанет Йелън.

Доларът също така се успокои и спрямо канадския си съименник, след като бе докладвано задействането на отложени поръчки за покупка след пробива на нивото 1.0800. Двойката последно се търгуваше при курс 1.0810, след като преди това достигна 1.0822, връх, последно видян на 20 юни.

Новозеландският долар претърпя втора поредна седмица на тежки загуби, за което време изгуби почти 3% от стойността си.

Новозеландските мечки претърпяха проверка на реалността миналата седмица, след като от централната банка на страната сигнализираха, че е време за пауза в цикъла на затягане след четирите поредни увеличения на лихвения процент.

Новозеландският долар последно се разменяше при курс 0.8543, оставайки недалеч от 6- месечното дъно на 0.8539, достигнато в петък.

Инвеститорите вероятно ще се въздържат от заемането на големи позиции преди края на заседанието на Фед на 29 и 30 този месец и преди оповестяването на ключовите икономически данни.

Златото приключи седмицата на загуба

Златото поскъпна в петък, възстановявайки се от спада до едномесечно дъно през предишната сесия, след като засиленото напрежение между Русия и Запада поради ситуацията в Украйна накара спекулантите да изкупят обратно мечите си залози преди настъпването на уикенда.

Въпреки това на седмична база кюлчетата записаха спад от почти 1%, реализирайки втора последователна седмица на загуба, тъй като скорошните окуражителни данни за икономиката на САЩ подкопаха привлекателността на метала в качеството му на безопасен актив.

Цените на златото нараснаха, след като Русия заяви, че САЩ се опитват да повлияят на общественото мнение чрез неоснователни инсинуации и анти- руска реторика относно кризата в Украйна, докато от Пентагона заявиха, че прехвърлянето на ракетни системи от Русия към украинските сепаратисти изглежда е неизбежно.

Спот цените нараснаха с 0,7% до 1301.81 долара за тройунция в петък, след като изгубиха почти 1% в четвъртък, когато металът достигна най- ниската си стойност от 19 юни насам на 1287.46.

Американските фючърси върху злато с доставка през август поскъпнаха с 12.50 долара до 1303.30 долара за тройунция.

Пазарът е в очакване на данните за неселскостопанската заетост в САЩ и заседанието на Фед, които предстоят по- късно тази седмица.

На седмична база златото изгуби 0,7%, добавяйки към загубата си от 2% през седмицата преди това, като загубите бяха най- вече в резултат на спекулациите, че подобряването на заетостта в САЩ може да се възприеме като сигнал за предстоящо ранно увеличение на лихвения процент.

Като измерител на инвеститорските настроения, притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, се понижиха с 3.6 тона в четвъртък, реализирайки най- големия еднодневен спад за последния месец.

Среброто, платината и паладият също приключиха седмицата на загуба, като спот среброто изгуби 1,2% на седмична база. В петък, обаче, то бе на печалба от 1% достигайки 20.52 долара за тройунция.

Платината поскъпна с 0,7% до 1471.99 долара за тройунция, а паладият спечели 1% до 875.75 долара за тройунция.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АДПодкрепи Economic.bg