Омбудсманът: НОИ да не превежда пенсии в КТБ

Според Константин Пенчев не може да бъдат гарантирани депозити над 100 000 евро

Омбудсманът: НОИ да не превежда пенсии в КТБ

Снимка: БГНЕС

280 ~ 2 мин. четене

НОИ да не превежда пенсиите в КТБ. За това призова омбудсманът Константин Пенчев. Според неговите данни над 6000 възрастни хора получават пенсиите си в банката, която бе затворена и БНБ обяви, че ще отнеме лиценза й и ще я обяви в ликвидация.

Омбудсманът нарече "безобразие" продължаващата практика на осигурителния институт да превежда възнагражденията на пенсионерите в банката, тъй като те не могат да бъдат изтеглени, докато банката е под специален надзор на БНБ.

Според омбудсмана ситуацията е следната:
 
„Аз знам, че ви хвърлям пенсията през прозореца, но може и да ви уцеля джоба. Ако него – не нося отговорност. Ако падне на улицата и някой друг я вземе, аз съм си свършил работата, защото вие не сте ми казали „не я хвърляй през прозореца, а ми я дай по друг начин”.

Пенчев разказа и за историите на хора, потърпевши от случилото се в КТБ: "Едни не могат да отидат на море, други не могат да си платят наема и ще бъдат изгонени. Няма да чакам седем месеца дали тая банка ще се фалира или няма да се фалира.

Той коментира и темата за това дали трябва влогове над 100 хиляди евро да бъдат обезпечени от държавата, ако се докаже произходът им.

"Имаме закон и той казва, че гарантира до 100 хиляди. Кой нормален човек, който не може да докаже произхода на парите си ги държи в банка. Няма чисти и мръсни, всички влогове са чисти".

Според него за два дни 4000-те хиляди служители на НОИ са можели да прозвънят по телефона на всички засегнати пенсионери.  Ако трябваше да им задържат парите в НОИ, заяви Константин Пенчев и посочи, че се наливат пари в една дупка, с която не е ясно какво ще стане.Подкрепи Economic.bg