Инвеститорите в очакване на новини от Драги

Предвижда се нивата на лихвените проценти да останат непроменени след срещата на ЕЦБ

88 ~ 1 мин. четене

Марио Драги вероятно ще успокои инвеститорите днес, че най-дългата рецесия в историята на Еврозоната не е достатъчна, за да оправдае друго намаляване на лихвения процент, коментира Bloomberg. Очакванията са нивата на лихвените проценти да останат непроменени, като пресконференцията с председателя на ЕЦБ след срещата ще бъде следена внимателно за знаци относно перспективите лихвените проценти да бъдат намалени.

Един месец след намаляването на лихвите по заемите до рекордно ниското ниво, президентът на Европейската централна банка вероятно ще опита да подобри настроението сред инвеститорите, предприемачите и потребителите.

"Очакваното скромно възстановяване през втората половина на тази година е вероятно да остане на това място", каза Андерс Свендсен, икономист в Nordea в Копенхаген.

ЕЦБ ще запази основния лихвен процент непроменен на 0,5 на сто днес, посочва проучване на Bloomberg сред 57 от 59 икономисти. През май Европейската централна банка намали основния лихвен процент на фона на засилващите се призиви от еврозоната фокусът да се измести от рестриктивните мерки към икономически ръст. Както очакваха повечето анализатори, ЕЦБ намали лихвената ставка за рефинансиране с 0.25% до новото рекордно ниско ниво от 0.50%.

Централната банка намали също своя лихвен процент по пределното кредитно улеснение с половин процент до 1.00%. Намаляването на основния лихвен процент е най-вече символичен ход, който може да вдигне духа в еврозоната, но няма да издърпа континента от рецесията.

Подкрепи Economic.bg