Pepsi купува SodaStream за 2 млрд. долара

Предложението може да достигне до 95 долара за акция

3950 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Един от най-големите производители на безалкохолни напитки на планетата - американската корпорация PepsiCo преговаря за закупуване на израелската компания SodaStream International. Според Reuters цената на сделката се очаква да е 2 млрд. долара.

SodaStream, която произвежда газирана вода от чешмяна, прави аромати и пълнители за въглероден двуокис, беше листвана на Nasdaq през 2010 г. и има пазарната капитализация от 1.4 млрд. долара.

Прогнозите са, че PepsiCo има готовност да предложи и над 2 млрд. долара. Кандидатът за SodaStream може да направи оферта за изкупуване на книжата на израелската компания на нива 95 долара за акция. За сравнение - последната цена на борсата е 69.35 долара за акция.

Американският производител вече е направил предложение за закупуване на SodaStream чрез инвестиционната банка Goldman Sachs. Представители на SodaStream все още не са коментирали евентуална продажба. Израелската компания обаче проверява възможностите и за сделка с Coca Cola Co.

Продажбите на SodaStream, която продава в най-престижните универсални магазини и масовите вериги, са се увеличили над 3 пъти от 2009 г. насам. Миналата година продажбите прескочиха 436 млн. долара.

Подкрепи Economic.bg