Искаме 5 пъти повече европари за енергийна ефективност

Условието е да обновим поне 200 сгради, съобщи министър Лиляна Павлова

Трябва да обновим поне 200 сгради по изискванията за енергийна ефективност, за да можем да искаме в следващия програмен период пет пъти по-голяма безвъзмездната финансова помощ от Брюксел, каза във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройсство Лиляна Павлова. Тя обясни, че започваме с 63 млн. лева, от които 50 млн. са безвъзмездни европейски пари.

По оперативна програма "Регионално развитие" и проекта за обновление на българския дом са включени 36 града. "Който е по-активен, ще получи парите, защото в следващия програмен период ресурсът за подарък е по-ограничен", каза министърът. Сградите, които отговарят на условията за минимум 3 етажа и 6 апартамента и подадат заявки, получават безплатно конструктивно обследване и задължителен технически паспорт. Законът дава възможност собствениците на енергийно обновените апартаменти да бъдат освободени от данък сгради за пероид от 3 до 8 години, в зависимост от решението на местния парламент.

Кметът на Варна Кирил Йорданов обеща след разговора с министър Павлова да внесе предложение в общинския съвет за подобно облекчаване и стимул в предстоящата кампания, както и за премахване на административните такси и безплатни строителни разрешения. "Следващият месец ще обсъдим създаването на гаранционни фондове в подкрепа на социално-слабите домакинства, защото в една сграда живеят хора с различни доходи", посочи още Лиляна Павлова.

В направените 50 демострационни сгради минималното спестяване на разходи за отопление е от 40% до 68%. "А ако се вземе нисколихвен кредит, какъвто се осигурява по схемата – например от 2500 лева, изплащането му е по 34 лева месечно за 8 години, но пък битовите сметки са намалени наполовина", даде пример министър Павлова.

"Не може, когато на някой му падне къщата, да се обръща към държавата, каза тя по повод задължителните застраховки на имотите. България е почти единствената страна сред държавите–членки с такъв голям процент - 98%, частна собственост. Както се грижим за колите, така трябва и за домовете си. Не може да вменяваме параметри. Няма да бъде нарушена суверенната част на собственосст", увери министърът на МРРБ. Според нея контрол може да има като с гражданската отговорност на автомобилите.

Коментари: 0