Искат банков съюз в еврозоната

Брюксел предлага пряка рекапитализация на банките от Европейския стабилизационен механизъм

Еврозоната трябва да се насочи към създаването на банков съюз с единен регулаторен орган и съвместна схема за гарантиране на депозитите, като и да обмисли варианта за пряко рекапитализиране на банките от постоянния спасителен фонд - Европейския стабилизационен механизъм.

Призивът дойде в годишните финансови препоръки към страните членки, в които комисията очертава икономическата стратегия за еврозоната. Препоръката изглежда е пряко насочена към опасенията на пазарите около проблемите в испанския банков сектор и цената, която испанското правителство ще трябва да плати за спасяването на банките си, отбелязва Ройтерс.

"В стремежа към "пълен икономически съюз, чрез който да бъде завършен нашият паричен съюз, комисията ще се застъпи за амбициозен подход. Строителните елементи биха могли да включват, между другото, банков съюз с цялостен финансов надзор и единна схема за гарантиране на депозитите", заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу.

Барозу спомена също и издаването на съвместни облигации на еврозоната, т. нар. еврооблигации, припомняйки, че предложенията на Комисията по спорната тема "вече са на масата". ЕК подкрепи и идеята от спасителния фонд на еврозоната пряко да се отпускат средства за рекапитализиране на банки.

"Порочният кръг" от слаби банки и силно задлъжнели държави, които взаимно си отпускат кредити, трябва да бъде разрушен, подчерта Еврокомисията.

"Важно допълнение към съществуващите структури биха били по-тясната интеграция в страните от еврозоната на надзорните структури и практики, на трансграничното управление на кризи и споделянето на тежестите", отбелязва комисията.

Коментари: 0