Искат прекратяване на търговете за земи срещу ПКБ

Според партия "Зелените" има злоупотреба с информация от страна на служители на земеделското министерство

Прекратяване на обявените търгове в 26 области в страната от Министерството на земеделието и храните (МЗХ) за продажба на земя от държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бонове искат от партия „Зелените”.

В писмо до медиите те настояват още служителите на МЗХ, включително и на най-високо ниво, да бъдат разследвани за изтичане на информация за провежданите търгове.

Третото им искане е Комисията за финансов надзор да провери сделките с поименни компенсационни бонове през последните 12 месеца и да разследва лицата, които са закупили големи количества от тези инструменти за злоупотреба с вътрешна информация. 

Причините за исканията на „Зелените” са, че през последната година цената на компенсационните бонове, които се търгуват на фондовата борса, нарасна близо три пъти, което е показател, че близки до властта групировки са имали информация за планираната разпродажба на земя, и са се подготвили предварително да нямат реална конкуренция на търговете.

Според "Зелените" е налице злоупотреба с информация от страна на служители на Земеделското министерство на най-високо ниво, от която държавата ще бъде ощетена с пропуснати приходи от десетки милиони левове (независимо дали в реални пари или изразходвани компенсационни бонове). 

Припомняме, че на 20 август Министерството на земеделието и храните обяви търгове за продажба на земя от държавния поземлен фонд срещу поименни компенсационни бонове в 26 области. Представители на министерството по-късно поясниха, че става въпрос за 154 хиляди декара земи.

Коментари: 0