Испания - Ирландия: Пълна доминация

Испания очевидно бяха по-добрият отбор тук – толкова по-добър, че почти не съществуваше тактическа битка

Този мач не се разминаваше особено с очакванията на феновете, но все пак е впечатляващо отбор да спечели с четири гола разлика. Това бе и най-голямата победа на Евро 2012 досега.

Висенте дел Боске направи една промяна в състава си, оставяйки на Сеск Фабрегас на пейката. На негово място започна Фернандо Торес. Джовани Трапатони също направи една промяна. Кевин Дойл отпадна и Саймън Кокс започна зад Роби Кийн.

Испания очевидно бяха по-добрият отбор тук – толкова по-добър, че почти не съществуваше тактическа битка.

Всичко в постройката на Ирландия беше в рамките на обичайното-две линии от по четири футболиста, като Кокс минаваше като пети. Кийн оставаше напред, минавайки често по левия фланг.

Мачът на практика замря с ранния гол на Торес. Ирландците се затвориха още повече и станаха още по предпазливи. Интересен похват на дел Боске бе, че използваше бековете си в лицето на Алба и Арбеллоа повече като атакуващи полузащитници по крилата, отколкото като дефанзивни футболисти.

Проблемът на Ирландия бе играта с топка – никой не очакваше от тях да се състезават с испанците за владение на коженото кълбо, но те се затрудняваха да изнасят играта в предни позиции заради силната преса.

Втората част се разигра по-подобен начин, а когато Силва вкара за 2-0, мачът приключи. Това обаче не спря иберийците да нападат и стигнат до цели 4 попадения. След влизането си Фабрегас отново загатна за това, че в близко бъдеще ще бъде основен двигател на отбора

Като цяло, Трапатони ще бъде критикуван за изцяло дефанзивния си подход, но той имаше смисъл - Ирландия се върна назад, но индивидуалните грешки им костваха мача.

Испания пък вече е с 4 точки, но им предстои важен мач след няколко дни с Хърватия. Те отново демонстрираха отличен, бърз и комбинативен футбол, типичен за тях.

Решението на дел Боске да започне с Торес, вместо с Фабрегас бе правилно и даде на отбора повече разнообразие в предни позиции.

Коментари: 0