Испания готова да спасява банките си

До тази мярка може да се прибегне само в краен случай, увери Мариано Рахой

Испанското правителство обмисля да спаси някои финансово затъналите банки. Премиерът на страната Мариано Рахой увери, че до тази мярка може да се прибегне само в краен случай. По думите ми кабинетът се опитва да изготви план в случай, че се наложи използването на държавни средства за спасяване на големи финансови институции от фалит.

Министър-председателят каза още, че към момента правителството обмисля издаването на гараранция за стабилността на банките. Целта е да се върне доверието на инвеститорите като се даде уверението на държавата, че банките са "идеално капитализирани" в краткосрочен план, посочи Рахой, цитиран от bTV.

Испанските банки понесоха големи загуби след срива на пазара на недвижими имоти в периода на финансовата криза, настъпил след десетилетен бум. Секторът остана с проблемни активи в недвижимите имоти за над 180 млрд. евро.

Опасенията за състоянието на испанските банки са един от основните фактори, които разгарят страховете, че може да се наложи Испания да бъде спасявана със средства на Европейския съюз и Международния валутен фонд.

Тези опасения се засилват и от непрестанните негативни оценки, които международни рейтингови агенции поставят на основни банки в европейската държава. Наскоро Standard & Poor's понижи оценките си за девет испански банки.

Коментари: 0