Испания иска финансова помощ, Германия не дава

Според неофициални източници на Reuters Испания е готова да поиска спасяване още следващия уикенд

96 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Испания е готова да поиска финансова помощ от международните кредитори още следващия уикенд, но Германия дава сигнали, че трябва да се изчака. Информацията е на Reuters, като се позовава на свои източници запознати с разговорите на високо равнище. "Испанците бяха малко колебливи, но вече са готови да поискат цялостна спасителна помощ", е казал източникът.

За разлика от Германия, голяма част от европейските партньори на Испания настояват страната да поиска финансова помощ. Ако това се случи, европейската централна банка (ЕЦБ) ще започне да изкупува испански ДЦК, което пък ще свали лихвите по дълга както на Испания, така и на Италия.

Германия обаче настоява Испания да се справи с проблемите си чрез реформи, а не чрез наливане на европейски пари. Германският финансов министър Волфганг Шойбле смята, че "Испания предприема правилните стъпки да реши своите фискални проблеми и не се нуждае от спасяване". Той смята, че инвеститорите ще вземат предвид реформите, които извършва правителството и ще свалят лихвите по дълга на страната.

Според информацията на анонимните източници, германският канцлер Ангела Меркел също е против помощ за Испания. Канцлерът следва настроенията на германците, което е очаквано предвид това, че до парламентарните избори остава около година.

Говорителят на германският парламент заяви, че "Грмания не притиска нито една страна да следва една или друга посока. Всяка държава решава сама за себе си".

Подкрепи Economic.bg