Испания ограничава ранното пенсиониране

Новите мерки ще спестяват на държавната хазна около 4.5 млрд. евро на година

308 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Правителството на Испания ще ограничи ранното пенсиониране. Целта е да се увеличат вноските в системата за социално осигуряване, което ще я направи по-устойчива. Това каза министърът на заетостта Фатима Банез, цитирана от Reuters. Статистиката показва, че един на всеки двама испанци се пенсионира преди законово установената възраст от 65 години.

„Новите мерки ще спестяват на държавната хазна около 4.5 млрд. евро на година, когато бъдат приложени в пълния си размер през 2027 г.”, уточни министърът. Управляващите планират също така да вдигнат минималното количество вноски, които един служител трябва да направи, за да може да се пенсионира по-рано. 

Ходът на управляващите в Испания е продиктуван от множеството препоръки от ЕК, които трябва да подсилят финансовата стабилност на страната. Брюксел предложи също така да бъде въведен по-бързо стабилизиращ фактор, който ще бъде прилаган, за да се правят периодични корекции във връзка с демографските фактори.

През 2012 г. испанската система за социално осигуряване отбеляза дефицит от 1% от БВП. Близо 6 млн. души в страна са безработни, а броят на ранно пенсиониралите се отбелязва рязко увеличение.

Подкрепи Economic.bg