Испания отчете неочакван спад на безработицата през май

Броят на незаетите е паднал с 98 265

80 ~ 1 мин. четене

Броят на регистрираните безработни в Испания падна неочаквано през май. Повече фирми в страната са назначили хора преди пика не летния туристически сезон, съобщава BBC. Броят на незаетите е паднал с 98 265.

Петият месец на 2013 година е бил най-добрият месец май за испанския пазар на труда за последните 16 години, тъй като в очакване на добър туристически сезон компаниите са назначавали повече персонал.

От друга страна обаче, една година след въвеждането на реформите на трудовия пазар, броят на работещите с постоянен трудов договор е спаднал до най-ниското си ниво за последните 16 години. Освен това едва 7,49% от подписаните през май трудови договори са били безсрочни.

Испания се бори да се възстанови от колапса на някога процъфтяващия й сектор с недвижими имоти.  След като данните станаха ясни, испанското правителство обяви, че е повече от оптимистично. Негови представители се надяват нивото на безработицата да падне до 26,7% до 2014 г. и до 25% през 2015.

Миналата седмица европейската статистическа служба Евростат обяви, че безработицата в Испания остава втората най-висока в ЕС след тази в Гърция с 26,8% незаети през април.

Коментари: 0