Китай цензурира „голяма жълта патица“ в интернет

Въпреки че думите нямат политическо значение, колажът с жълтите патици обиколи целия свят и стана емблема за кървавите репресии на продемократичното движение на китайските студенти, потопено в кръв на 4 юни 1989 година

260 ~ 1 мин. четене

Китай цензурира думите "голяма жълта патица" в интернет, след като танковете на прочутата снимка на площад "Тянанмън" от 1989 г. бяха заменени с фотомонтаж на жълти патици, предаде Франс прес. Въпреки че изразът няма политическо значение, снимката обиколи целия свят и стана емблема за кървавите репресии на продемократичното движение на китайските студенти, потопено в кръв на 4 юни 1989 година. Властите не допуснаха никакви възпоменания за тези събития вчера.

През последните дни във водите на редица китайски градове обаче се появиха копия на гигантска пластмасова жълта патица, изработена от холандски творец в пристанището на Хонконг,.

На интернет потребител му хрумнало да заимства темата и да направи с нея фотомонтаж на прочутата снимка от площад "Тянанмън".

Близо четвърт век след събитията режимът в страната продължава да цензурира социалните мрежи при настъпването на годишнината.

Подкрепи Economic.bg