Испания повиши ДДС ставката

Мярката е част от плана на правителството за спестяване на 120 млрд. евро до края на 2014 г.

216 ~ 1 мин. четене

В Испания от днес влиза в сила новата ставка на данък добавена стойност, който се вдига от 18 на 21 процента. Мярката е част от по-мащабен пакет от икономии, с който правителството се надява да спести 120 милиарда евро до края на 2014 година.


Ставката за основни храни като хляб, брашно, яйца, мляко и плодове запазват най-ниския ДДС от 4 процента. Драстично обаче е увеличението при данъка за културните институции в Испания. Билетите от концерти и други културни мероприятия ще се облагат не с 8 на сто ДДС както досега, а с 21.

Увеличението удря и погребалните агенции, които също ще трябва да се примирят с повишаване на ставката - от досегашните 8 до 21%.


В пакета за икономии също така се премахват коледните бонуси за държавните служители и се орязват регионалните бюджети за здравеопазване и образование.

С различните действия Испания планира да спести 120 милиарда евро до края на 2014 година. В тази сума включва пакета от икономии за 65 милиарда евро, който бе обявен през юли и предвижда вдигането на ДДС от днес. Постъпленията от последната стъпка правителството оценява на 35 милиарда евро, което обаче според международни анализатори е доста пресилено.

Подкрепи Economic.bg