История на фалита

Неплатежо-способността на една държава е явление, познато от векове. Дори най-стабилните икономики са изпадали в колапс неколкократно

172 ~ 1 мин. четене

Нова криза на държавни фалити връхлита света. Все повече ще стават правителствата, които ще обявят спиране на плащанията по външните си дългове заради световната икономическа криза. Високоразвити страни в Европа, политически и икономически стабилни, се намират пред фалит. И то на континент, на който от 66 години няма войни. Това е ситуация без прецедент в цялата световна история.


Гърция, чийто колапс експертите очакват наесен, обаче съвсем няма да бъде единствената, още по-малко първата държава, обявила фалит. Просто ще се превърне в поредната. Защото почти всяка държава по време на историческото си съществуване е фалирала поне веднъж. Икономическата история твърди, че на пръсти се броят държавите, които никога досега не са спирали плащанията на задълженията си. Сред тях са САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Швеция, Финландия, Тайланд, Тайван, Малайзия, Северна Корея и Южна Корея, твърдят немски експерти.

Подкрепи Economic.bg