Италиански и полски министър конкурират Кристалина Георгиева

Премиерите Ренци и Туск предложиха първите си дипломати за поста външен министър на ЕС

Битка за ЕК

Италиански и полски министър конкурират Кристалина Георгиева
3644 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Министър-председателите на Италия и Полша Матео Ренци и Доналд Туск очаквано предложиха свои първи дипломати за поста върховен представител на Европейския съюз (ЕС) по външна политика и сигурността, който е "в комплект" с креслото на вице-председател на Еврокомисията (ЕК).

Двамата кандидати ще са основните конкуренти за ключовия пост на българската номинация в лицето на комисаря по реагиране при кризи Кристалина Георгиева, предложена наскоро от премиера Пламен Орешарски. В момента позицията се заема от баронесата Катрин Аштън от Великобритания, като постът се смята за втори по важност в изпълнителната власт на ЕС след този на председателя (президента) на ЕК.

Премиерът Ренци официално издигна кандидатурата на министъра на външните работи от неговото правителство Федерика Могерини. След заседание на правителството в четвъртък вечерта, Ренци изпратил съответното писмо до новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Искам да ви информирам, че италианското правителство реши да издигне настоящия министър на външните работи Федерика Могерини за кандидат за поста върховен представител на ЕС и заместник-председател на ЕК”, се казва в писмото, цитирано от агенция РИА Новости.

Както също се очакваше отдавна, Доналд Туск е предложил кандидатурата на външния министър на Полша Радослав Сикорски. „Туск е внесъл кандидатурата на министър Радослав Шикорски за длъжността главен дипломат на ЕС и заместник-председател на Еврокомисията”, съобщи секретарят на премиера Павел Грас.

Радослав Шикорски набра популярност в качеството си на един от основните преговарящи между страните около конфликта в Украйна, но пък успя да се скара с британския премиер Дейвид Камерън. Федерика Могерини пък от една страна няма опит като професионален дипломат, а от друга - критикувана е за твърде добрите си отношения с шефа на руското МВнР Сергей Лавров. Решението за избирането на новия главен дипломат на ЕС предстои да бъде взето на 30 август 2014 г., по време на срещата на върха на Евросъюза.

Според латвийските медии предложеният от Юнкер нов ресор на комисар по финансов надзор може да бъде поет от бившия премиер на Латвия Валдис Домбровскис. Той обаче има сериозни конкуренти в лицето на бившия си колега – ексминистър-председателя на Финландия Юрки Катайнен и бившия министър на финансите на Холандия Йерун Диселблум.

Премиерът на Португалия Педро Пасуш Коелю пък е издигнал кандидатурата на държавния си секретар Карлос Моедас за комисар в ЕК. Информацията на агенция FrancePresse (AFP) e oт неназован правителствен източник в Лисабон. 43-годишният Моедас участваше активно в преговорите между Португалия и международните кредитори в рамките на помощната програма, която бе съставена за страната в криза.

Коментари: 0